Ideer til

Når du og ungerne trænger til afveksling i hverdagen, kan du eller børnene trække udekortet. Det er samme princip som det gule eller røde kort, som du kender fra fodbold. Men med udekortet skaber I afveksling i hverdagen med udendørsaktiviteter.

Du kan som lærer eller forældre lave dit eget udekort med papir, som du kan dekorere som du vil. Du kunne f.eks. tage et stykke grønt papir og skrive ”udekort” på eller et stykke hvidt papir, som du dekorerer med fine naturmotiver.

Brænder du inde med endnu flere ideer, som du gerne vil dele, så skriv endelig en mail til os på spejderuge@pigespejder.dk.

Udekort

Lav regnestykker med pinde og sten

Regnestykker kan sagtens laves på andre måder end med papir og blyant. Tag ungerne med udenfor og lav regnestykker. I kan sammen samle nogle pinde og sten sammen og lave regnestykker. Vis hvad der sker, hvis man har tre pinde og tilføjer to til. Tæl sammen og opdag, at der så er fem pinde. Eller hav seks sten, hvor I tager tre fra. Hvor mange er der så tilbage?

Spis frokost udenfor

Maverne knurrer, og det er ved at være tid til frokostpause. Dette kan sagtens kombineres med lidt frisk luft. Tag madpakkerne med udendørs og brug pausen i den friske luft.

Mal på sten

Gå en tur sammen i den friske luft og find sten i forskellige former og farver. Udvælg nogle rigtig flotte eksemplarer og tag dem med hjem.
Find maling og pensler (eller tuscher) frem og dekorer stenene med alverdens mønstre og farver. Har I lak, så giv stenene et lag, så de bliver flotte og blanke.

Byg en drage

Denne aktivitet er bedst en dag, hvor vinden suser i træerne.
Hyg jer med i fællesskab at bygge dragen og efterfølgende få den op og flyve ude i blæsevejret. Nyd den friske luft på kinderne, og tilfredsstillelsen ved at have bygget noget, der kan flyve.
Det kræver ingen særlige materialer at bygge en drage, du skal bruge nogle plasticposer, en rulle tape, en saks, en rulle snor og to tynde pinde.
Her er et par illustrationer, som viser hvordan I gør:
https://www.skoven-i-skolen.dk/content/byg-en-drage

Naturbingo

Gå ud i den friske luft, fx i haven i parken eller i skoven. Find 6 genkendelige ting fra naturen og vis dem så til børnene. Det kan fx være skvalderkål, vissent blad, sten, grankogle, birkebark, agern, græs osv.
Nu skal børne ud og finde de samme ting, som dem du har samlet. Når de har fundet alle tingene, råber de bingo. Gennemgå hvilke ting I har fundet, og snak om hvad det er. Det er ikke vigtigt, at du ved, hvad du har fundet. Det sjove er at finde tingene og kigge på dem sammen.
Sværhedsgraden kan varieres efter hvilke ting du vælger at bruge – F.eks. ved at vælge flere forskellige slags blade eller kogler.

Den store affaldsindsamlingskonkurrence

Gå en tur sammen, hvor I konkurrerer om, hvem der kan samle mest affald. Sæt en præmie på højkant, det kan fx være retten til at bestemme, hvad I skal have til aftensmad eller et diplom.

Tag handsker på og giv børnene en affaldspose hver. Saml alt det affald I kan finde og put det ned i hver jeres pose.

Når I kommer hjem, ser I, hvem der har samlet mest affald i hhv. vægt, fylde og antal.

Forhindringsbane med kridt

Med noget kridt kan I lave en sjov forhindringsbane på noget asfalt. Tag et stykke kridt og lav nogle cirkler, som man skal kunne hoppe eller træde hen i. Ved at variere afstanden mellem cirklerne, kan I variere sværhedsgraden i legen.

Tampen brænder

Gå en tur udenfor og leg tampen brænder. På tur kan I skiftes til at gemme en genstand og vejlede hinanden ved at sige ``tampen brænder``, når den der skal finde tampen nærmer sig. Den der er prøver at finde tampen kan også spørge, om det er varmere eller koldere som hjælp.

Jag kaninen

Denne leg minder om tampen brænder, men er sjovest, hvis man er flere, der leger legen sammen. ``Kaninen`` kan være hvilken som helst genstand, der skal gemmes. Deltagerne går lydløst rundt for at ``jage kaninen``. Når en deltager finder kaninen sætter vedkommende sig ubemærket ned. Den sidste, der finder ``kaninen`` og sætter sig ned, taber legen, og får en straf.

Trafiklys

Trafiklys er en leg, som I nemt kan lave udenfor. En person er trafiklys i den ene ende af legeområdet, mens de andre står i den anden ende. Når ``trafiklyset`` står med front mod gruppen, siger denne person ``rødt lys``, og alle de andre skal stå helt stille. Så vender ``trafiklyset`` ryggen til gruppen og siger ``grønt lys``. Nu skal gruppen forsøge at komme så tæt på trafiklyset som muligt. ``Trafiklyset`` kan på et hvilket som helst tidspunkt vende sig rundt og sige ``rødt lys``, og hvis nogen bevæger sig, skal de gå tilbage til der hvor de startede og starte forfra. Den første person, som når frem til ``trafiklyset`` vinder, og bliver den næste, der skal være trafiklys.

Hjælp fuglene med at finde mad

Dette er en hyggelig aktivitet, hvor ungerne kan være med til at hjælpe fuglene i de kolde vintermåneder, hvor det er ekstra svært for dem at finde mad. Det skal I bruge: Svinefedt, fuglefrø, havregryn, engangshansker, grydeske, forme - F.eks. urtepotter eller muffinforme, snor.

Sådan gør I:
1. Blødt svinefedt, fuglefrø og havregryn æltes godt sammen og kommes i forme, hvor der er en snor igennem.

2. Derefter kan det hænges op i et træ, så fuglene kan få glæde af maden.

Jeg kigger på noget...

Tag ud og leg ``Jeg kigger på noget...``. Det er en leg, hvor I observerer jeres omgivelser. Den der starter, skal beslutte sig for, hvilken ting, der skal være i fokus, men holde det hemmeligt for den anden. Vedkommende skal give ledetråde ved at f.eks. at sige ``jeg kigger på noget, der er levende, men aldrig flytter sig`` (et træ). Eller ``jeg kigger på noget, der er blåt`` (himlen).